CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Четири тайни как да прекарате идеална ваканция

Сред най-важните критерии за планиране на една приятна ваканция е проучването на дестинацията. Това включва цени, начало и край на сезона. Трябва да предвидите и това дали искате да се сблъскате с тълпите от туристи или предпочитате спокойствие. Вижте няколко полезни съвета за прекарване на идеалната ваканция.

За идеалната си ваканция изберете място като архипелага Флорида Кийс, който включва повече от 1700 островчета в югоизточните части на САЩ. Това е прекрасна поредица от субтропични острови с вероятно най-добрите места за гмуркане и риболов в САЩ. Флорида Кийс наистина са идеалното място за посещения през цялата година, тъй като няма неподходящо време, по което да отидете там.

Е, може би това не е цялата истина. Ако търсите спокойствие и тишина, по-добре не ходете във Флорида Кийс по време на пролетната ваканция и през октомврийския Fantasy Fest. Хората, които ви казват да отидете там през слабия сезон, много грешат. По време на най-слабия сезон в началото на септември, много от местните жители си вземат ваканции, като затварят ресторанти и магазини.

Може би не е съвпадение, че някои от най-опустошителните урагани имат склонност да ударят Флорида Кийс точно по същото време, когато местните жители излизат във ваканция. Ураганът по време на Деня на труда във Флорида Кийс е най-интензивният, който е удрял САЩ. Той е преминал през островите на 2 септември 1935 г. Ураганът Дона премина през брега на 10 септември 1960 г. с разрушителна вълна от четири метра. Дори ураганът Рита, който закачи Флорида Кийс през 2005 г., беше достатъчно силен, за да потвърди принудителната септемврийска ваканция на местните жители.

Има причина този период да бъде наричан „мъртъв сезон".

Вижте кога да ходите на ваканция в чужбина, да хванете намаленията и ниските цени на почивките и как да избегнете тълпите от туристи.

1. Не отивайте някъде, когато местните жители напускат града

Това обикновено е знак, че дестинацията е много скучна или опасна, и определено не става за забавления. Това не се отнася непременно и само за Флорида Кийс. Повечето ски-курорти имат определено време от годината, което е наречено "кален сезон" и е в късната зима и ранната пролет, когато водата от топящия се сняг превръща всичко в кал.

Твърде топло е да се кара ски, също така е твърде студено да се разхождате и нека бъдем честни - това определено не е подходящ момент да бъдете в планината. Тези дати обаче, които трябва да избягваме, обикновено не се съобщават и не е лесно да бъдат намерени. Ресторантите и по-малките бизнеси, такива които предлагат нощувки със закуска, понякога публикуват своите ваканционни графици на уеб-сайтовете си.

Има и изключение към това правило. Ако се интересувате от това да не правите нищо по време на вашата ваканция, тогава това може да бъде идеалното време, в което да отидете.

Като оставим страховете от ураганите настрана, едно от интересните места във Флорида Кийс е Лонг Кий в началото на септември. Там ще сте на остров, където има великолепен красив парк (Long Key State Park). Ако искате просто да четете книга или да отидете на риболов, няма по-добро място от това.

2. Отидете на ваканция през междинния сезон, а не през слабия

Повечето туристически дестинации имат поне три периода - силен сезон, слаб сезон и междинен сезон. Силният сезон е известен с високите си цени и многобройните тълпи туристи. Слабият сезон - него вече го разгледахме в първата точка. Междинният сезон обикновено е идеалното време, в което да отидете на ваканция.

Вземете под внимание основните туристически дестинации в Европа, които са пълни с чуждестранни посетители през лятото. Едва ли бихте искали да сте там по време на слабия сезон, обикновено януари или февруари, освен ако не отидете да карате ски на Алпите. Твърде студено е да правите каквото и да е, освен да пазарувате. Но ноември и декември все още могат да бъдат приятни.

Това е любимата стратегия на Томи Имбернино, калифорнийски туристически агент. Той посети наскоро Рим за Коледа и Флоренция за Нова година. "Времето за мен е съвършено. Валя дъжд само 8 дни, а най-ниската температура беше 7 градуса. Трябва ви само шапка, шалче, палто, ръкавици и ботуши и сте готови да се присъедините към местните жители", казва той. Местните жители са тези, които ще видите наоколо по това време на годината в най-предпочитаните европейски дестинации.

3. Сезоните се променят понякога и по местонахождения

Най-предвидливите пътници знаят, че междинният сезон, силният сезон и слабият сезон не са нещо постоянно. Те могат да се променят в зависимост от местонахождението. Например, в град Анахайм в Южна Калифорния хотелите се пръскат по шевовете от посетители в Дисниленд по време на лятото, пролетта и зимата. Близкият плаж в Нюпорт обикновено е препълнен през лятото и почивните дни, но има по-малко хора през седмицата и през есента и пролетта (с изключение на пролетната почивка).

Ето и един пример за това как периодите могат да се променят за около една година. Например миналата зима в парка Lake Louisa State Park близо до Клермонт, Флорида, беше един от най-заетите сезони на годината в Дисниуърлд. Може би сте очаквали паркът да е препълнен с шумни семейства в минивани, но това не беше така. Вместо това посетителите на парка предпочетоха да отседнат в апартаменти на магистрала 192. Тогава за езерото Луиза беше междинен сезон, така че можете тази година да отидете там.

4. Запомнете: Някои сезони продължават по-дълго от един обикновен сезон!

Климатът е само една от променливите, които могат да засегнат сезонния статус на дестинациите. Други неща също могат да окажат влияние. Закриването на популярни туристически атракции може да провали сезона (също ако снегът се стопи, ски-сезонът е приключил). От друга страна пък това няма да окаже влияние в продължение на много месеци или дори години за посетители, които не се интересуват от специалните атракции. В този смисъл, глобалното затопляне може да бъде добро нещо за тези, които търсят изгодни сделки, които харесват планините, но не искат да карат ски или сноуборд.

Ейми Полик, която работи за вестник в Decatur, Алабама, харесва ваканциите в крайбрежието на Алабама през есента. "Цените падат, но времето все още е много хубаво. Има малко хора наоколо, тъй като повечето са се върнали обратно вкъщи, за да започнат училище, а прелетните птици, все още не са пристигнали", казва тя.

Най-добрите цени на стаите не са непременно в хотелите, а в евтините квартири или общежития. „И това всичко е благодарение на урагана Айвън", казва тя. Много хотели са били разрушени от бурята през 2004 г., и наскоро са били поправени и отворени отново. Така че ако нямате нищо против да отседнете в някоя квартира, слабият сезон - поне, когато става въпрос за пестене на пари - може да продължи по-дълго, отколкото продължава обикновено. Той може да продължи месеци или дори и по-дълго.

Съвет: Ако искате да избегнете тълпите и имате добра идея за ваканция, пропуснете слабия сезон и резервирайте своето пътуване през междинния сезон. Внимавайте за това къде и кога ще отседнете и вероятно ще бъдете приятно изненадани от това, което ще откриете.

entertainment>bpost>bg,23.02.2008 г.