CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Международна туристическа борса в Берлин

Теодора Славова

В Берлин през месец март традиционно се провежда „ ITB Берлин„ - международна туристическа борса. Това е мястото, където човек може да види целия свят, да срещне представители на различни страни и да вкуси от традиционните ястия и напитки.

Професионални посещения - в първите три дни на туристическата борса се срещат хора, работещи в или професионално обвързани с туристическата индустрия.

Професионални и частни посещения – в следващите два дни вратите на конгресния център са отворени както за професионалните посетители, така и за всички частни лица. Тези два дни на международната туристическа борса са за всички хора, които желаят да получат информация за хубави възможности за пътуване, да разберат повече за конкретна страна, да планират следваща екскурзия или почивка в чужбина или просто да се насладят на характерни танци и традиционна кухня.

Всяка страна разполага със свои щандове, а някои по–големи държави разполагат със самостоятелна изложбена палата. САЩ, Русия, Германия и др. разполагаха със самостоятелни зали, в които по-големите провинции имаха собствени щандове. На тези щандове стоят представители от съответната страна, които разказват на посетителите за страната, която представят. Раздават информационни материали (брошури, каталози, визитки на туристически агенции, листовки и др.) и рекламни материали (шапки, химикалки, раници, тениски, лакомства, тефтери, папки и др.) Също така представителите предлагат на посетителите типични за страната им деликатеси, напитки или лакомства.

Турция имаше едно наистина добро представяне. На щанд на една тяхна туристическа агенция - традиционни, но осъвременени танци, на друг щанд - всякакви напитки за всички посетители, на следващ щанд раздаваха ранички за учениците и чанти за по-възрастните дами, на следващ щанд локум и хляб. Бяха подготвили много информационни и рекламни материали. Дори представителите на турските хотели бяха подготвили различни изненади за гостите.

Доминиканската Република, освен всички информационни и рекламни материали, които раздаваха на посетителите, имаше и майстор на пури. Тези от посетителите, които имаха малко търпение, успяха да се сдобият със собственоръчно направена доминиканска пура.

Представителите на Камбоджа раздаваха на посетителите камбоджанска бира, а отделно бяха направили бюфет с всякакви техни специалитети, от които всички минаващи хора имаха възможността да опитат.

Логично човек си задава въпроса „ A България как се представи ?“, „Имаше ли на нейният щанд също толкова информация ?“, „Какво предлагаше на посетителите да пробват от нашата кухня ?“

Аз имах възможност в тези два дни да мина три пъти покрай българския щанд. Имахме добро фолклорно представяне – музика, танци, хората се събираха да послушат и да погледат нашите талантливи младежи. Щандът ни също не беше лош - просторен, разчупен, интересен, с достатъчно представители. Информационни материали – по няколко брошури на всяка маса - абсолютно недостатъчни, рекламни материали – никакви. Какво опитват посетителите от нашата кухня ли – нищо! Имаше ли кой да им предложи – не! Български представители имаше, но бяха много заети, съдейки по това, че се бяха отделили сами около един барплот и дегустираха родното вино. Представителите затова са представители, за да разказват и представят страната, когато има интерес от посетителите. Какъв интерес ще има, когато нашите представители просто ги нямаше!! Никой немец няма да стои и да чака пред празно бюро, за да получи информация. Хората ни подминаваха щанда, защото на него просто нямаше никой. Е, с изключение на групичката веселящи се, но смее ли човек да ги прекъсне. Явно виното ни е добро, щом си го пием сами! Но целта е друга, целта е хората от другите страни да видят и разберат нещо за България. Може би наистина са добили пълна представа за родината ни! Когато хората са на работа (защото тези представителчета бяха на работа ) очевидно не работят, а празнуват. Това, което трябва да раздадат на хората, го изконсумират сами, а накрая се прибират в родината ни, за да получат заслужените си пари! Но пари се получават за свършена работа, а не когато човек се връща от почивка!!!!

През 2009 година от 11 до 15 март отново ще се проведе туристическата борса в Берлин или нова удобна възможност за почивка на българските представители. Нищо не ни остава, освен да се надяваме, че и нашата страна някой ден ще бъде представена от отговорни хора, които да знаят освен къде се намират, но и с каква цел са попаднали на това място!

Inform,23.05.08