CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Айвалък-непознатият образ на Турска Егея

Валентин Тодоров

Многобройните български туристи, пътували с кола или автобус през последните години за нашумелите и у нас турски курорти Кушадасъ, Бодрум или Мармарис, вероятно са подминавали един малък, но красив град, разположен в северната част на турското егейско крайбрежие. Той не е измежду най-посещаваните туристически места в Югозападно Турция, но въпреки това е дестинация, която си заслужава да не бъде пропускана от туристите.

Това е Айвалък - градче с население от 30 хил. жители, който съчетава по уникален начин природна красота, древна история и свободен егейски дух. Айвалък е разположен на около 200 км северно от Измир и на 280 км южно от протока Дарданели. За да усетите истинския характер на тази част от Турция, трябва да посетите именно място като Айвалък.

Около града се произвежда най-добрият зехтин в света, а прекрасната егейска архитектура, тесните калдаръмени улички и самобитната атмосфера на старата му част, впечатляват многобройните туристи, пристигнали от къде ли не.

Местната община е съхранила архитектурното наследство във вида, в който е бил построен и не е позволило Айвалък да се разрасне усилено, както някой други туристически райони в Турция.

Двата емблематични образа, с които туристът запомня Айвалък са зехтина и прясната риба. Всички вкусни деликатеси в този район се приготвят със зехтин. (Само на 50 км от Айвалък пък се намира още по-малкото курортно градче Акчай, където всяка година в края на август се провежда уникалния и колоритен международен фестивал на зехтина). Ако не опитате някоя от изключително вкусните местни риби като чопра, леверик и т.н. в някои от прохладните рибни ресторанти на Айвалък, може да се каже, че все едно не сте посетили този град.

Познавачите на рибни деликатеси идват тук чак от Истанбул и Измир всеки уикенд заради отличната рибна кухня на Айвалък. Градът разполага с отлични възможности за настаняване - 3, 4 и 5-звездни хотели, хотелски апартаменти под наем и т.н. Един от предпочитаните хотели тук е 4-звездният “Халидж Парк” хотел, който се намира на разположения срещу Айвалък живописен остров Кунда. Той е свързан с града чрез виещ се асфалтов път, подобно на българския град Несебър.

Всеки попаднал в Айвалък най-добре би го опознал чрез потапянето в старата му част, където обикаляйки из тесните улички с многобройните цветни каменни къщи, с полюшващи се от бриза пердета на прозорците, ще откриете за себе си един друг свят, неподвластен на времето. Лутайки се из тази част на Айвалък ще спирате задъхани за снимка пред тези цветни къщи с подредени на первазите на прозорците им шишета със зехтин, с уникални мандала, прикрепени към големите порти на къщите и гравирани фигурки на стените над вратите.

Всичко това е част от богатата и пъстроцветна мозайка от култури в Айвалък. Срещу градчето, в залива Айвалък се е разпрострял споменатият вече остров Кунда, владян навремето от гърците. Ако попаднете там, непременно посетете Алибей. Това е малко градче на този остров, което ще запомните с почти недокоснатата гръцка архитектура, отличната рибна кухня в местните ресторанти, както и с колоритния магазин за мляно кафе, винаги изпълнен с по-възрастни жители на Айвалък, които говорят, преминавайки от гръцки на турски език и обратно.

Всъщност много от жителите на града са турци, които имат гръцки корен. А самите гърци обикновено пазаруват в Айвалък всеки четвъртък поради по-ниските в Турция цени. Друга задължителна за туристите спирка е прекрасният пясъчен плаж на Айвалък, който обаче се намира на няколко километра южно от града и се казва Саримсакли. Представлява няколко километра безупречна и чиста плажна ивица с много възможности за водни спортове, яхткруизи и др.

Две страни - една ваканция

Ако разполагате с повече време, след запомнящото се посещение на егейския красавец Айвалък, можете “въоръжени” само с паспорт и известна сума пари да посетите и гръцкия остров Лесбос, който се намира точно срещу Айвалък. Преди това обаче си направете резервация и си купете ваучери за хотел в Лесбос- може да го сторите в Айвалък чрез някоя от многобройните туристически агенции, пръснати из града. Остров Лесбос е третият по големина гръцки остров и един от най-впечатляващите със своята дива и недокосната флора и фауна, както и с многото архитектурни и туристически забележителности.

Пътуването от Айвалък до столицата на Лесбос - гр. Митилини е с ферибот и отнема 1ч. и 30 мин., като фериботна връзка има всеки ден от Айвалък до Митилини. Столицата на Лесбос е известна с прекрасната си кухня, в която също доминират рибните специалитети, както и с прочутото Узо от Митилини, споменато и във филма “Зорба гърка”. Лесбос е доста по-различен остров от шумните туристически места като Родос и Крит.

Именно заради това е предпочитан от много семейни туристи и просто хора, търсещи тоталния релакс сред живописна природа. Освен Митилини задължително трябва да се посетят и градчета, които са като излезли от средновековните хроники - Петра, Моливос, Сигри, както и най-южното градче на острова Ватера.

То е известно с най-дългия на острова плаж, проточил се на цели 9 км. Ако посетите Ватера отседнете в хотел “Ирини”, който предлага стаи с морски изглед, умерени цени, добра кухня и е точно до плажа. От местната кухня непременно си поръчайте в някоя от таверните сардина от Калони, на Лесбос я правят прекрасно, а цената на порцията е около 7-8 евро.

На връщане от Лесбос в Турция, минете и разгледайте намиращия се в Западна Анадола /на 80 км от Айвалък/ град Бергама, където се намират прочутите руини Пергамон с храма на Асклепий.

Inform