CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Българинът ви чака на закуска в Истанбул

Какво бихте казали за истинска султанска закуска с български вкус в центъра на Истанбул? Да опитате кулинарните вкусове на султаните на Османската империя на почти нищожна цена. Или това ви се струва малко странно!? А какво бихте казали българин да ви сервира султанска закуска в Истанбул. Вече повече от столетие българският каймак привлича вниманието на целия свят със своя специфичен вкус в центъра на Истанбул. Това е закусвалнята на българското семейство Шестакови, което според експерти се намира сред първите места, които трябва да посетите в Истанбул.

В началото на миналия век българското семейство Шестакови са снабдявали Високата порта с мляко, каймак, масло и кисело мляко. Тези традиционни български вкусове вече се предлагат и на трапезата на кралете в Дубай.

Намиращата се в квартал Бешикташ закусвалня на Пандо Шестаков винаги е била сред първите места, които непременно трябва да посетите. Причината за популярността на закусвалнята и привличането на клиенти от хиляди километри разстояние е много проста: "Закуска, включваща пресен каймак, чист мед и една чашка топъл чай." Популярността на българския каймак, който се споменава заедно с Истанбул, отдавна е прекрачила границите на съседна Турция. "Само преди няколко дни група от 30 американци посетиха закусвалнята и ме попитаха за рецептата на каймака. И аз им отговорих, че това е тайната на професията ми. И се посмяхме заедно", споделя Пандо Шестаков. По думите на бай Пандо, българският каймак се предлага и на трапезата на кралете в Дубай, като всеки месец лично изпраща специално приготвени кашони с каймак за дубайските кралски семейства. Собственикът на закусвалнята с гордост посочва, че каймакът, който предлага, е сред най-търсените вкусотии в страни като Германия, Франция и Канада.

Въпреки голямата си популярност българската закусвалня е малко място до Рибния пазар в истанбулския квартал Бешикташ. Вътре в помещението се побират общо 5 маси. Закусвалнята на българина бай Пандо е много скромна. Тя е и историческо място, открита е през 1895 година. Пандо Шестаков е трето поколение млекопроизводител, като неговото семейство се е заселило от Македонско в Истанбул. В началото на 19 век бащата на Пандо Шестаков, Сотир Ефенди, осигурявал всички млечни потребности на двореца "Долмабахче" (двореца, където се помещавал султанът по това време). Тогава семейство Шестакови с каруци събирали биволското мляко и после го обработвали в своята мандра в Емирган. След обработката идвал редът на пласирането на стоката като мляко, каймак, кисело мляко, масло и сирене във всички квартали на столицата на Османската империя. По това време особено изселниците от Балканите изкарвали своята прехрана, като заработвали в мандрите в кварталите Айазаг и Кягътхане. По това време голяма част от млекарите и производителите на кисело мляко по истанбулските улици били основно изселници от Балканите. В производството на млечни продукти семейство Шестакови толкова са се прославили, като преди години произвели и първото кисело мляко специално за бебета. Шестакови са произвеждали най-различни видове кисело мляко - с плодове, със сусам и ванилия, а най-популярно било киселото мляко на тепсия.

Най-големият помощник на Пандо в закусвалнята е неговата съпруга Йоанна. И двамата отдавна са прекрачили 80-те години, но от 1950 година заедно работят тук.

Цената на закуската при българина е 4 турски лири
Цената на закуската за един човек при българина бай Пандо е 4 турски лири (около 4 лева). Закусвалнята не приема предварителни резервации, като най-вече в събота и неделя е винаги пълна. Няма много маси, за да може да приема кленти с предварителна резервация. Дори има и такива хора, които се обаждат предварително и задават доста интересни въпроси от рода на: “Закусвалнята с изглед към Босфора ли е?”, “Има ли автопарк и асансьор?” “Някои клиенти си представят мястото на българина като 5-звезден хотел. Закусвалнята привлича клиентите си с автентичната си атмосфера. За да не развалим тази атмосфера, не направихме никаква промяна в закусвалнята. Каквата беше преди години, такава си е и сега”, казва Пандо Шестаков.

Българският каймак се произвежда за три дни
В днешно време семейство Шестакови използват едната част на закусвалнята като мандра, а биволското мляко купуват от млекопроизводители от Чаталджа, Силиври и Кемербургаз. Според бай Пандо с развитието на технологиите произведените млечни продукти във фабриките са загубили своята естественост и вкус. "Сега има машини, които за няколко часа произвеждат каймак. А българският каймак се произвежда най-малко за 3 дни. Варенето на млякото, после да се сложи в лед и други процедури са част от тайните на нашата професия. След всички тези процедури каймакът се сервира на клиентите. Същото се отнася и за другите ни продукти", подчертава с гордост бай Пандо. В закусвалнята храната се предлага под формата на порции за разлика от другаде, където се приготвя на шведска маса. А менюто в закусвалнята включва непременно каймак, мед, маслини, мазно бяло сирене, яйца, тестени изделия, характерни за изселниците от Балканите, биволско мляко и чай, разбира се. Млякото винаги се предлага топло, като редовно се вари в казан, който е на тезгяха. Освен това в закусвалнята се предлагат яйца от пъдпъдък и овче кисело мляко.

Inform,юни 2008