CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

BANDIRMA







Общи сведения за гр. Бандърма :


Гр.Бандърма се намира на юг от Мраморно море с площ от 600м2 населено място.На изток от града се намира Караджабей на запад гр.Ердек а на юг се намира резерватът язовир Маняс.Бандърма носи същото име със залива в който се намира и е важен пристанищен център.Със бързият ферибот за 1.45 часа се стига до Истанбул, за 1.30 часа се стига до Бурса,за3.30 часа се стига до Измир. Бандърма има важно стратегическо място в района.За да се стигне до полуостроф Капъдаг трябва да се мине през Бандърма.

Как да идем до Бандърма?

От околните области и от Истанбул доста лесно се стига до Бандърма.От гр. Бурса е приблизително 110км, от Балъкесир
е на далечина към около 110-120км и това е приблизително
1-1,5 часа път.От Истанбил се пристига за 1.45 часа с бързия ферибот.В същото време от Бурса,Балъкесир,Измир и от Анкара има автобусни превози.Много фирми извозват пътници през цялата година.ИДО Истанбил Морски Автобуси и с тях се пътува бързо и удобно.

История на града.

Не се знае кога точно се е сформирал градът. Но различните източници показват ,че градът се образувал между 8 и 9 век преди новата ера.Мисли се още,че се е сформирал заедно с градчето Кизикос от полуостроф Капъдаг в едно и също време.Тогава е било едно рибарско селище и се е ползувало ,като пристанище от(градчето държава)Кизикос и се е наричало Панормос,което е означавало(сигурно пристанище).По време на първата световна война Проходът Чанаккале се затваря тогва Бандърма придобива още по голямо статегическо място в областта.След войната на 2 юли 1920 год. се завладява от гърците и на 17 септемри се освобождава.


Социално културни мероприятия.

Жителите на града са около 140.000 души.Сега в Бандърма има 33 начални училища, 11 от които са в покрайнините и селата и 9 гимназии в които училища учат общо 22977 ученика.От тях 21200 хиляди се учат в града.В същото време в курсовете за чираци се учат 856 и народните обучителни центове се учат 369 ученика.В областта висшето образование също има голям напредък.През 1993-94 учебна година се открива Висшият Икономически Факултет в Бандърма и Професионално Висше Заведение,които са свързани към Балъкесирския Университет.През 1996-97 учебна година се открива Висш Медицински Институт в тях учат общо 681 студента.Тази промяна в обучението спомага за по вече културни мероприятия в града .Има два киносалона и други културни домове в които се организират изложби, концерти и други мероприятия които се посещават целогодишно от гражданите на Бандърма.

Икономика

В Бандърма се произвеждат 15% от изкуственните торове в страната,25% от пилешкото месо,20%пилета за кокошки носачки,22% от бялото месо и 22% от яйцата в страната се сдобиват в Бандърма.От пристанищата в Мраморно море е на второ място след Истанбул с общ капацитет
От 3 000 000 тона,15 кораба по 20 000 гростона едновременно могат да товарят и разтоварват едновременно.Според това ,че по въздушни ,водни и черни пътища се стига много лесно до Бандърма притжава особенно място в тази област.