CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Открийте древна и модерна Турция

bgВести
2008

ImageРазличните райони на страната предлагат богато разнообразие на пейзажи и възможност за различни занимания. Затова, ако сте ярък поклонник на историята и архитектурата, любител на свободното време, активен последовател на енергичния отдих или предпочитате да прекарате времето си в голям град пазарувайки в Турция ще намерите това, което ще ви достави най-голямо удоволствие.

Обща информация
Столица: Анкара
Площ: 780 580 кв. км.
Население: около 68, 11 милиона души; 82% - турци, 11% - кюрди
Официален език: турски. В курортите може да се разберете на английски и немски. В Истанбул свободно се говори Руски.
Религия: ислям
Валута: турска лира.
Време: През този сезон температурите са от +12 до +10°С
Климат: субтропически средиземноморски, във вътрешността континентален. Лятото е горещо и влажно, зима топла. Средната температура на водата през октомври е +25°С. Дъждове падат рядко.

Image
Анталия

Транспорт: чартърни полети до Анкара, Истанбул и Анталия са редовни. Разстоянието от айрогара “Есенбога” до центъра на Анталия е 35 км. Цените на самолетните билети от България е от 100 до 200 евро.
По автомобилните пътища в Турция липсват пътни знаци, шофьорите карат много небрежно. В селските райони не е препоръчително да карате нощем. За да шофирате ви е необходима международна книжка и застраховка. Частни автобусни компании могат да ви превозят до всеки град. Средната стойност на билета в градовете е 200 хиляди турски лири - половин долар. Маршрутните таксита се наричат Dolmus. В големите градове спирките им са отбелязани с буквата D. Най-добрият начин за предвижване в Истанбул са жълтите таксита. Средната стойност на 1 км. превоз с такси е $1,5. Заплащането става като в България на километър. Нощната им тарифа е два пъти по-висока от дневната. В провинциалните градове такситата нямат броячи, необходимо е да договорите цената с шофьора преди да потеглите.
Визи
Българските граждани, притежатели на валидни чуждестранни паспорти, могат да посещават Турция без визи, при туристически пътувания, с право на престой в страната до 90 дни. Онези, които желаят да останат за по-дълъг период, трябва да се обърнат към местните власти за сигурност за издаване на разрешение за продължаване срока на пребиваване.
Image
Бодрум

Митнически изисквания
При посещение на страната с автомобил, при влизане е необходимо да се представят документите на автомобила, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка /зелена карта/, с валидност съответствуваща на срока на престоя в Република Турция. При влизане, митническите власти полагат печат в паспорта на водача на моторното превозно средство. Същият се задрасква при напускане на страната. Разрешението за престой на превозното средство в страната се отбелязва във формуляра, издаван от граничната митница, в който са включени данните за собственика на моторното превозно средство и основните характеристика на автомобила. За пресрочване на определения срок, или при изгубване на формуляра, се налага глоба при излизане от страната. В Република Турция е разрешен вноса на чужда и местна валута без ограничения. Износът на турски лири е разрешен до стойността на 5 000 щатски долара. В страната могат да се внасят безмитно лични вещи на стойност до 15 000 щатски долара.
Ценни предмети и всички други вещи над 15 000 щатски долара, трябва да се регистрират в паспорта на притежателя при влизане в Р Турция, с цел контрол при излизането. Допуска се безмитен внос до 200 къса цигари и 5 литра алкохолни напитки. Антични предмети, внасяни в страната, трябва да се регистрират в паспорта на притежателя за избягване на затруднения при напускането й, имайки предвид, че турските власти отделят особено внимание на опазване на историческите си богатства.
Забранено е изнасянето на антики на възраст по-голяма от сто години. Други ценни вещи могат да се изнасят, след като се покаже отметката в паспорта за вноса им, или като се докаже, че са били закупени със законно обменена валута.Бележките от обменните бюра за обмяна на чужда валута трябва да се съхраняват. Възможно е митническите органи да пожелаят да ги видят при обратната обмяна на турски лири и когато от страната се изнасят закупени предмети като доказателство, че същите са придобити със законно обменени средства. Оръжие не се допускат за внос в страната без специално разрешение.

Image
Капалъ чарши


Здраве

Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната. Има случаи на хранителни отравяния и заболявания, предизвикани от консумация на нечиста вода. Поради тази причина напитки и храни следва да се купуват само от официални търговски обекти, а не от случайни продавачи. Посещение в селски райони би могло да доведе да заразяване и с инфекциозни болести. Медицинското лечение в Р Турция може да бъде доста скъпо. Предварително следва да бъде направена застраховка, покриваща случаи на заболявания, наранявания, кражби на пари, лични вещи, багаж, билети и др.

Безопасност
Турция се намира в активен сеизмичен район. По тази причина е необходимо предварително да се придобие информация за маршрутите, по които ще се движите. Районът на и около гр. Истанбул, в радиус от 80 до 200 км, както и градовете Дюздже, Измит, Измир и Ерзинджан са потенциално опасни за земетресения. При шофиране с автомобил следва да се знае, че Турция е страна с голям брой пътнотранспортни произшествия. Пътуването с предпазни колани е задължително.
При пътнотранспортно произшествие, с или без пострадал, в никакъв случай да не се премества автомобила до идването на пътна полиция. В тези случаи се прави тест за алкохол, като се вземат показания и се съставя рапорт за инцидента. За да се използува след това застраховката, е необходимо да се изиска копие от документа за теста на алкохол, както и предварителния рапорт. Това може да се направи до три дни след инцидента в местния полицейски участък. В случаите на телесна повреда или смърт, участниците в инцидента се отвеждат в най-близкия полицейски участък за вземане на показания. В тези случаи Ви съветваме да се поиска да бъде уведомено най-близкото дипломатическо представителство на страната ни.
Image
Памуккале

При кражба на превозно средство се снабдете с документ от полицията. Шофирайте с повишено внимание. Бъдете готови за непредвидени ситуации и маневри на околните транспортни средства. Бъдете особено предпазливи при изпреварвания на автобуси и камиони по междуградските пътища. Уважавайте местните нрави и обичаи. Имайте предвид, че по време на религиозния празник Рамазан през деня не е прието на обществени места да се консумира храна, да се пие и пуши. При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Забранено е влизането с къси поли и панталони, като не се препоръчва посещение на джамии в петък и по време на молитвите. Обидни думи и действия по отношение на турската нация, националния флаг и основателя на Републиката - Мустафа Кемал Ататюрк се считат за тежки престъпления. Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено
Image
Мармарис

Магазини: Евтините изделия от кожа, памук, украшенията от злато, оникс и мед, са направили Турция една от най-привлекателните страни за покупки. Освен това, нефиксираните цени на стоките позволяват на туристите да се пазарят с продавачите. Магазините обикновено работят от 9:30 до 19 часа. Почивката е от 13 до 14 часа. Почивен ден - неделя. Покритият базар в Истанбул работи от 8 до 19 часа всеки ден, освен в неделя.

Цени: В курортните центрове цените са доста високи. За покупки е по-добре да отидете в Истанбул.
За кожено палто с модерен модел ще са ви необходими от 600 до $1000. Прилично мъжко кожено яке струва от150 до $300. Предлагат се всички цветове, размери и модели джинси за всеки вкус от 13 до $40. Златото върви от 8 до $14 за грам в зависимост от пробата.

Бакшиш: Бакшиш се дава на носачите ( в пределите на 1$), за сервитьорите - 10% от стойността на поръчката. На таксиметровите шофьори не се дава бакшиш.

Турция е обгърната от четири морета Черно, Егейско, Средиземно и мраморно. Древната страна е естествен мост между двата континента Европа и Азия. Азиатската и европейската част са разделени от Мраморно море и проливите Босфора и Дарданелите. Съединявайки Европа и Близкия изток Турция съчетава в себе си съвременни удобства и древни традиции.

Мала Азия – така са наричали територията на днешна Турция в древността. Омировата Троя, империята на Александър Македонски, земя на светите Апостоли и Богородица, Византия, Османска империя – всичко това е Турция. В центъра на страната, в областта Кападокия са съхранени праисторически подземни градове-лабиринти. Там е разкрита и Долината на храмовете, състояща се от 330 църкви, издълбани в скалите от първите християни.
Image
Дидима

Бодрум –столицата на турския “Лазурен бряг” е живописен град, разположен на брега на два залива близнаци, където се “сливат” водите на Егейско и Средиземно море е един от най-престижните курорти в Турция. За комфорта на туристите в Бодрум има яхтено пристанище, всевъзможни ресторанти сервиращи средиземноморски и други кухни, шумни барове, много нощни клубове и най-голямата дискотека в Европа.

Памуккале (в превод от турски Памуков замък) е едно от най-красивите места в страната. Силно минерализирана топла вода, течаща по скали, покриваща ги с дебел слой ослепително бели варовикови натрупвания. Водата запълва природни вани и тераси пълни с лечебна хума. “Белите планини” са ослепително зрелище, друго такова в света няма. Заради лечебните си свойства Памуккале има няколко удобни хотела и голям термален център - за наистина нуждаещи се от лечение хора.

Курортът Анталия влиза в числото на десетте най-популярни места за отдих. Града има международно летище, което се намира на 12 км. от центъра. Лятото в това райско кътче е от март до ноември с 300 слънчеви дни в годината. Прекрасно място за отдих с уникален природен ландшафт и мек климат.
Белек, Кемер – са разположени сред боровите склонове на планината Торос, спускащи се към кристално чисто и спокойно море, образуват причудлива брегова линия състояща се от скалисти масиви и малки заливи. Хотелите са 4 и 5 звездни.
Image
Аспендос

Мармарис съчетава в себе си уюта на малък град със съвременна инфраструктура и всички удобства за отдих и развлечения. Градът е разположен на морски залив. Многобройнете хотели в курорта разполагат със собствени басейни и обслужват по системата all inclusive.

Съкровищата на древните цивилизации Троя и Пергам, Ефес и Дидима, Перге и Аспендос.
До този момент не е установено кога е създаден Ефес. В древността той бил един от най-известните градове в Мала Азия, а зданието на храма на Артемида се причислява към едно от Седемте чудеса на света. Както гласи легендата Ефес е бил последното място където са живели дева Мария и Апостол Йоан. За миналото свидетелстват прекрасни скулптури, антични храмове, амфитеатърът.
Image
Перге

Дидима е град е известен с грандиозния храм на Аполон. Храмът е заобиколен от два реда колони. Скулптурно изображение на главата на Горгона медуза прави невероятно впечатление.
Пергам в древността е бил столица на царството на Аталидите. Града станал знаменит благодарение на богатата сбирка на своята библиотека, една от най-големите за времето си. В Пергам се е намирал и знаменития олтар на Зевс построен между 180-160 г. пр. н.е. Днес са съхранени храмът на Атина и Деметра, древен театър и античен акведукт.
Перге, този древен град е основан след Троянската война. Града е известен като родина на Аполоний Пергийски велик математик от древността. Запазени са древен стадион, античен театър павирана улица с великолепни колони от римската епоха.

Image
Ефес

Аспендос. Главна забележителност на града е съхраненият в прекрасно състояние световно известен театър, построен през 2 в пр.н.е. побиращ 15 000-20 000 зрители. На сцената на театъра се организират ежегодно музикални фестивали.
Истанбул е своеобразна "Врата на Изтока ", център на три древни култури. Древен Рим, средновековна Византия и Османската империя - три велики епохи на едно място. Може ли в един град, разположен не само на два различни бряга, но и на различни континенти да има обикновена история? Разбира се, че не. Затова в Истанбул се изповядват няколко религии, говори се на много езици, изпълнен е с рознообразни архитектурни богатства. Единствен и неповторим Истанбул е град-легенда.
Ако изберете Истанбул за вашата почивка ще имате възможност да видите монументални свидетелства от великото минало на града. Ще бъдете пленени от очарованието на културно историческото му наследство от първата минута на пребиваването си на истанбулска земя. Разхождайки се из стария град може да посетите катедралата Света София издигната преди 1 500 години. Задължително е да посетите Капалъ чарши – най-известният и голям пазар в Турция с около 4000 магазина. Освен дворците и многобройните джамии Туристите са привлечени от стотиците ресторанти и кафета с безумно вкусни и много вредни за фигурата ястия. Разкошен обяд състоящ се от първо, второ, трето и десерт ще ви струва от 10 до $20 с алкохола. На сладкишите просто няма да устоите.
Невъзможно е да бъдат изброени всички забележителности на Турция. Всички са неподражаеми и неповторими. И колкото и пъти да посетите страната, все ще остане място, което чака да го посетите.