CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турско западно черноморско крайбрежие

Това е едно от описанията, които правим с колеги и поместваме тук. Целта на тези пътувания е описателна, откъде да минем, къде да нощуваме, може ли с деца, какви забележителности има, какви изненади можем да очакваме по пътя и така нататък.

И така, описанието.
На всеки от нас му се е случвало да стои на устието на Резовска река и да гледа с лакоми очи, безкрайният и безлюден турски плаж отсреща. Недостъпен за съжаление, все още.
Тръгваме с Джорджо от Бургас в 6 часа сутринта с намерение да огледаме и заснемем.
Южна Странджа е много красива и доста различна от северна Странджа, която е в България.

това е изглед веднага след пресичане на границата с Турция, при Малко Търново. Дърветата са високи и очевидно стари. Явно никой не е провеждал подборна сеч в скоро време. Горката гора, колко ли е зле ?

На самия граничен пункт е забранено да се снима, затова преразказвам. От българска страна ви дават една флашка за компютър, която заменя печатите на различните гишета. Много е удобно и експедитивно. Гишетата са подредени отделно и са в логичен порядък. Смяната на служителите е в 8 сутринта и в 8 вечерта, отнема около 20 минути.

От турска страна смяната също е в 8 часа. Нещата обаче не изглеждат добре. Спирате колата на плаца и се започва едно шматкане между гишетата за печати.
1. Първо оправяте документите на Колата. Стаичката е в лявата страна на входа зад един поизтъркан каменен тезгяФ.
Обикновенно служителят не е там , та го изчаквате безропотно.
2. После оправяте паспортите, там са полицаи и са дисциплинирани.
3. След това трябва да издирите митничаря да ви шляпне един печат. Той се шляе някъде наоколо, облечен е в цивилни дрехи, и по никакъв начин не е различим, от пътниците в някой от чакащите автобуси )
Късмет !!!!
4. Най накрая на изхода един небръснат мустакатко разглежда подробно всичките ви документи. На мен ми каза, че пълномощното на джипа /написано на български и английски и подпечатано/, трябва да бъде заверено от някое турско консулство, защото той не е длъжен да знае английски. Това важи само за служебни и лизингови автомобили. За частни автомобили не се налага пълномощно.
5.Зелената карта е достатъчна, не е необходимо да купувате турска.

Веднага след навлизане в турска територия, се вижда как турците интензивно строят и разширяват пътищата си .

Строи се магистрала.

Не много удобно за пътуване, но ще стане. С Джорджо изброихме около 200 работника и 10 тина багера в една 10 километрова отсечка.
Работеха яко в 8 сутринта.

Ако колата Ви е измита до блясък вероятно ще се напраши нетърпимо.
Карайте бавно в този участък.
Ето и готовата магистрала.

Трябва да отбележа, че в Турция, завоите по магистралата са с допускане за по малки ъгли на завиване, и се допускат много големи наклони на магистрала и обикновен път. Това може да ви изненада неприятно, така че, ЯВАШ. Ето типичен пример на долната снимка.

И ето го накрая Лозенград или Киркалери по турски.

Следва продължение.

Продължение ТУК